UN GADGET PE ZI. Mirrorless-ul Fuji modelul X-M1. Imagini excelente, dar camera nu acoperă necesitățile unui profesionist FOTO

Publicat: 10/02/2014, 15:54
Actualizat: 09/01/2020, 16:22

În ianuarie, am primit la redacție trei cutii negre de la magazinul F64.ro. În ele, se aflau o cameră mirrorless Fuji seria X-M1 și două obiective: Fujifilm Fujinon XF un 35mm f/1.4 R și un 18mm f/2 R.

Nu am mai avut tangențe cu camere mirrorless, deci nu prea știam la ce să mă aștept din partea micuței camere Fuji X-M1. Pot spune de la început că m-a suprins.

Calitatea imaginii. Micuțul Fuji m-a suprins la acest capitol. Calitatea imaginilor produse de senzorul CMOS X-Trans, format APS-C de 16.3 Mpx e excelentă.

Fuji X-M1 poate concura ușor cu multe D-SLR-uri dacă avem în vedere sensibilitatea ISO. L-am testat la ISO 3200/6400, în condiții de iluminare slabă, iar zgomotul de imagine este unul scăzut. Aparatul vine cu o funcție pentru reducerea zgomotului de imagine care funcționează chiar bine. Aș fi preferat ca funcția respectivă să poată să fie oprită, dar oricum se poate coborî la o valoare destul de joasă.

Nu este o supriză faptul că Fuji este renumit pentru culorile saturate și contrastul puternic. O adevărată supriză este modul modul auto al balansului de alb, ce concurează cu D-SLR-uri din clasa High-end și chiar le depășește.

Imaginile sunt sharp, au un contrast destul de puternic, dar care nu deranjează. Dynamic range -ul este destul de mare încât să poată salva micile greșeli de expunere.

Ergonomie. Într-o notă subiectivă, Fuji X-M1 este o cameră cu care te obisnuiești destul de greu, dacă ești fotograf profesionist, din cauza dimensiunilor reduse. Trebuie să specific totuși că, de mai bine de un an, redacția Mediafax Foto lucrează cu Nikon D4.

Greutatea, mărimea, volumul, construcția clasică a camerei sunt avantaje uriașe, dar cred că orice fotoreporter/fotograf va simți lipsa confortului pe care îl conferă un D-SLR. Până la urmă este o chestiune de obișnuință. Prima impresie a fost că trebuie să țin aparatul în mână ca pe un telefon mobil supra-dimensionat.

Cu toate că există un dezavantaj al prizei aparatului în mână și o poziție lipsită cumva de confort, rotițele și butoanele sunt toate la îndemână și ușor de folosit/intuit. Compensarea expunerii se face foarte repede prin inelul de diafragma de pe obiective (Fujifilm Fujinon XF 35mm f/1.4 R și Fujifilm Fujinon XF 18mm f/2 R) și prin rotița aflată chiar lângă shutter. Rotița de zoom in/zoom out este utilă, mai ales că raportul se păstrează de la o imagine la alta.

Selectarea punctului de focus se face foarte rapid, dar din cauza sistemului de focalizare destul de încet, focusul se pierde destul de rapid și este nevoie de multă răbdare.

Aparatul se mișcă repede (pornire/oprire/meniu), dar sistemul de focalizare este, din păcate, destul de încet. Detecția de contrast nu prea funcționează sau funcționează dupa niște principii știute doar de cei care au creat camera.

În loc de concluzie. Deși cea mai bună cameră este cea pe care o ai la îndemână, pentru un fotoreporter nu este chiar camera ideală. Totuși trebuie ținut minte că „nu aparatul face fotograful, dar il ajută”.

Micile probleme cauzate de sistemul de autofocus, întarziere (lag-ul) mă fac să mă gândesc de două ori dacă să îl iau sau nu pe teren, din simplul motiv că nu mă pot baza pe viteza de reacție a acestuia. Aparatul de fotografiat trebuie să fie extensia fotografului, să fie o parte din el. Faptul că te poți baza pe aparatul tău foto, că-i cunoști părțile bune și părțile rele, nu poate însemna decât un avantaj imens în favoarea ta.

Faptul că aparatul este unul de dimensiuni reduse poate fi și un plus și un minus. Ești scutit de un rucsac de zece kilograme și nu atragi atenția cum o faci când ai un D-SLR, ceea ce e un mare plus, dar aparatul e greu de ținut în mână și prețul pentru lipsa vizorului este cam mare.

Fuji X-M1 este o cameră foarte bună pentru cineva care își dorește o cameră mică și ușoară, cu o construcție clasică și cu o calitate excelentă a imaginii, ce produce rezultate bune pe lângă camerele profesionale.

Fuji X-M1 poate fi cumpărat de la magazinul F64, online și offline, în trei variante de culori, negru, argintiu și maro.

Andreea Alexandru, fotograf Mediafax

Imagini realizate cuFuji X-M1 (click pe imagine pentru a o vedea la dimensiunile originale):

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
Armată obligatorie pentru femei. Decizia pune țara pe jar
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
ulia Albu, adevărul despre cearta pe care a avut-o în parcarea unui hypermarket: "Dintr-un motiv...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește
×